Травма е емоционалното състояние, породено от наранени чувства,когато дадена ситуация ни завладява до толкова, че не можем да действаме по най-подходящия начин. Ние заключваме травмата вътре в себе си.

Обикновено травмите са свързани с цял набор от емоции, сред които са страхът, гневът, чувството на скръб и загуба, както и нуждата от любов.

Травмите се проявяват също и чрез изтощение, липса на жизненост и сподавени чувства, които измъчват индивида и оказват влияние върху живота му:

- Предизвикват прекомерни и отслабени реакции

Поради програмирането и блокирането на поведения и модели,усвоени от родителите, често се случва душевните наранявания да бъдат до известна степен потиснати и заключени. Така, всяка нова лека травма се прибавя към кълбото от травми, което непрекъснато расте, докато се превърне в някаква болест и се изяви на физическо ниво.

1
1
front
0
s2smodern

“Тялото никога не лъже, така че трябва да зададем правилния въпрос по правилния начин. ”- Джордж Гудхарт, специалист по мануална терапия.

През 1964 г. в САЩ Джордж Гудхарт основава нов вид алтернативна медицина, наречена приложна кинезиология. Чрез манипулиране на опорно-двигателния апарат на човек, особено на гръбначния стълб, методът позволява диагностициране и терапия на вътрешните органи и системи на тялото, въздействайки върху тях без лекарства.

С други думи, кинезиологът установява „диалог“ с мускулите на пациента и помага на човека да направи правилния избор не само по отношение на здравето, но и в обичайните ежедневни нюанси - от избора на подходяща храна и цвят на дрехи до избора на физически упражнения и дали това е добро или вредно за конкретния човек.

Няма да навлизаме подробно в принципите на приложната кинезиология - темата е доста обширна, но ще се спрем  на теста „пръстенът на Омура“ , чието пълно име е„Двупръстов О-пръстенов тест по метода на молекулярната идентификация и локализация”. Тестът е разработен от професор Шиаки Омура през 1990 г., доктор по медицински и биологични науки в университета Йокохама.

1
1
front
0
s2smodern


Запомни много добре това, че: От теб като психолог се изисква да разбираш всичките си роднини, приятели, познати, братовчеди на братовчедите на братовчедите ти и всеки познат на познатите ти, с когото се запознаваш. Те от своя страна по никакъв начин не са обременени със задачата да разбират и подкрепят теб. Не разбира се, ти си психолог, оправяй се сам.

1
1
front
0
s2smodern

Според статистика на „болезнените ситуации"за англосаксонските страни на четвърто място по интензитет на изживяване е раздялата с партньор или разводът.

Винаги давам един и същ пример: едно е да сте заедно и да сте свързани с връзка, в която всеки от вас може да си тръгне, да се приближи или да остане, както и аз мога да направя същото, и съвсем друго - да сте впримчени един в друг.

Впримчването не означава да сме заедно, защото не ни позволява да влезем в контакт с другия; можем само да дърпаме, да стискаме, да се вкопчваме в другия, за да не може да си тръгне. За да избягаме, ще трябва да се нараняваме отново и отново, защото сме хванати като в капан.

Това не означава да сте заедно, нито има нещо общо с любовта. Това е маска на манипулацията и на опита да се контролира животът ви.

1
1
front
0
s2smodern

Бързате, опитвайки се да правите нещата за по-малко време по-добре, нали така? Грешка!

А опитвали ли сте да намалите темпото?

Зависимостта да си деен постоянно е резултат от хормонален дисбаланс в нашия мозък. Забавяйки темпото и обръщайки внимание на наистина важното,ние ставаме не само по – продуктивни по време на работа, но и по- щастливи в живота, казват Размус Хугард и Жаклин Карпър в статия,публикувана в сп. Mindful.

Може да ви е познато : след дълга работна седмица уикендът най - накрая идва. Време е за почивка, за отпускане и нищоправене. В същото време в събота сутринта преди 9:00ч вече сте планирали три бизнес срещи, поръчвате нов гардероб от IKEA и планирате още четири неща, които ще ви осигурят заетост през целия уикенд.

1
1
front
0
s2smodern